top of page

A "Játékos magyar nyelv" a Bethlen Gábor alap jóvoltából A COTA (Création contemporaine et traditions artistiques pour l'échange social) és a KABÓCA Párizsi Magyar islkola egyesület közreműködésével valósult meg és fejlődik tovább.

Külön köszönet Gryllus Vilmosnak és a Kaláka együttes tagjainak, amiért megengedték, hogy dalaikat magyar tanításhoz felhasználhassuk. 

 

 

Sziasztok!

 

Üdvözöllek benneteket a játékos magyar nyelv honlapján, ahol dalokon, rajzfilmeken, animációkon és interaktív játékokon keresztül taníthattok vagy tanulhattok magyarul. Az oldal elsősorban 6 és 10 év közötti külföldön élő, magyar származású gyereknek szól, de Magyarországon élő gyerekekkel is gyakorolhatjátok velük a helyesírást és szókincsfejleszést, de akár nagyobb gyerekek vagy egészen felnőttek is használhatják.

 

Az oldalon felépítése és tanítási módszere a magyar diaszpórákban élő és a határon túli magyar iskolák és egyesületek, vagy a gyerekeiket tanítani vágyó szülők munkáját hivatott megkönnyíteni, szórakoztatóbbá és hatékonyabbá tenni, nyelvi és képi szempontból is színes és humoros feladatokkal, dalokkal és animációkkal.

 

Az oldal tartalmáról és felépítéséről

felhasználási ötletekkel

 

Amint láthatjátok, az leckék mind egy-egy dal köré épülnek. A dalokat elsősorban Gryllus Vilmos és a Kaláka által írt dalokból és magyar költők gyerekeknek szóló megzenísített verseiből válogatom össze. A dalok megahallgatása után a gyerekek különféle játékos feladatokat kapnak, melyek segítik a hallás utáni szövegértést, a helyesírást és a szókincsüket is fejlesztik.

 

Az adott dalban megjelenő hang-, nyelv- és mondattani jelenséget azután külön játékokon keresztül gyakorolhatjátok.

 

 

Miért jó dalokon keresztül tanítani ?

 

Biztosan tapasztaltátok már, hogy a nyelvtanulás egyik legunamasabb és legfárasztóbb része a szavak memorizálása, amihez sok-sok ismétlésre van szükség, míg egy-egy szó az aktív szókincsünk részévé nem válik De ha mindezt olyan vicces szövegek és dallamok segítik, mint a Kaláka dalokéi, ez a kellemetlen feladat úgymond gyerekjátékká válik. A szavak a dallamokkal együtt másznak bele a fülünkbe. A megzenésített veresekben a rímek is sergítik a memorizációs folyamatot, a már ismert szavakat is gyakoroltatják, ezen felül pedig segítenek a magyar nyelv hangtani sajátosságainak elsajátításában is.

 

Na és persze végül, de nem utolsó sorban, a dalok segítségével a nyelvtanulással párhozamosan bevezethetitek a gyerekeket a magyar irodalmi és zenei kulturális örökségbe is a saját gyerekkori zenei és költészeti élményeitek alapján. Így, ami szintén nagyon fontos, tanárként Ti is még nagyobb örömöt lelhettek a tanításban, visszacsöppenve a saját gyerekkorotokba.

 

És persze mivel nem mindenki szeret mások előtt énekelni, helyettetek szólhatnak a dalok a felvételekről.

 

Taníthattok illetve tanulhattok a dalokból az oldalon megjelenített sorrendben. Az egyes leckék nem követnek nehézségi sorrendet, csak abban az értelemben épülnek egymásra, hogy új szövegkörnyezetben ismétlik az előző leckék szókincsét, valamint abban, hogy igyekezem eltérő nehézségű feladatokat tenni egymás után. Ez nem csak azért fontos, hogy minden dalhoz találjatok játékot különböző élerkorú és tudásszintű gyerekeknek, hanem ezért is, hogy egy-egy nehezebb feladat után egy könnyebb játékkal ismételve kapjanak önbizalamat és kedvet a folytatáshoz.

 

Ha már egy másik módszert vagy nyelvkönyvet használtok a tanításhoz, a dalokat és a hozzájuuk tartozó játékokat kiegészítő vagy ismétlő feladatokként is felhasználhatjátok. Ehhez nyújt segítséget a tartalomjegyzék, melyben a dalok mellett röviden azt is megtaláljátok, hogy milyen jellegű szókincset és nyelvtani jelenségeket gyakoroltatnak a hozzájuk tartozó feladatok.

 

Miért ez az összevisszaság ?

 

Ha csoportos magyarórákat tartotok külföldön élő vagy külföldön született gyerekek számára, a legnagyobb kihívás általában az, hogy egyrészt a különböző de akár az azonos korú gyerekek is más-más szinten ismerik a magyar nyelvet. Így aztán tanár legyen a talpán, akinek mindannyiuk számára érdekes és hasznos feladatokat kell kitalálnia.

Az oldal a külföldön, akár elszórtan, egymástól távol élő közössségek, csoportok távoktatásában is alkalmazható, illetve ilyen jellegű csoportok létrejöttét hivatott elősegíteni. Ehhez nyújt segítséget az, hogy az oldalon tagokká is válhattok, akár mint tanulók, akár mint tanárok. Saját profilt hozhattok létre, ahol írhattok egy pár sort magatokról. A fórum oldalon megoszthatjátok kérdéseiketeket, hozzászólásítokat, beszélgethettek akár a tanulással, akér a tanítással kapcsolatos nehézségeitekről. A csevegőprogramon keresztül pedig személyesen is írhattok egymásnak.

 

Az oldal hang- és képanyaga folyamatosan bővül. Hétről hétre új dalokkal és játékokkal várjuk a magyartanárokat és a magyarul tanuló gyerekeket.

 

A játékokat és a játékokhoz tartozó animációk és rajzok többségét Keresztély Kata készítette.

bottom of page